pondělí 14. ledna 2013

Základní výbava realitního fotografa


Základní výbava realitního fotografa

Výbavu se pokusím rozdělit do několika bodů, které poté trochu rozvinu. Budu se snažit příliš nezabíhat do podrobností, protože stručnost je pro mě velmi důležitá. Nerad bych vás příliš otravoval deseti stránkovým článkem, ve kterém byste se neustále ztráceli a nudil vás.

1. DSLR
Tak v první řadě bych chtěl říct, že pokud se chystáte pracovat jako realitní fotograf, je potřeba vlastnit DSLR, neboli "digitální zrcadlovku". DSLR se dělí do více skupin, většinou podle velikosti sensoru (snímače). Dva nejpoužívanější jsou APS-C (22×15 mm jindy 23.4 x 15.6 mm či např. 25.1 × 16.7 mm) a nebo tzv. full-frame (36x24). Na začátek stačí bohatě fotoaparáty se snímačem APS-C. Jsou i méně finančně náročné (cca 10.000 až 20.000Kč), což je do začátku velmi příjemné. Protože jsem Canon uživatel, budu většinou mluvit o fotoaparátech této značky, nicméně na trhu jsou i fotoaparáty stejně kvalitní značky Nikon. Na začátek bych vám doporučil si obstarat jeden z modelů Canon EOS x0D (40, 50, 60D) u nikonu je to myslím také desítková řada Dx0 (70, 80, 90 a 7000). Právě desítková řada patří u Canonu i Nikonu ke středně pokročilé a na rozdíl od stovkové (Canon EOS 400, 500, 600D) vám nabídne trochu pevnější a odolnější tělo, lepší autofokus, ergonomii a pár funkcí navíc.

A co se týče kompaktů... no, přeci jen fotit nemovitosti klasickým kompaktem není to pravé ořechové. Především byste měli působit alespoň trochu profesionálně, což s kompaktem půjde asi těžko. Je sice pravda, že v dnešní době jsou na výběr kompaktní fotoaparáty, jenž se vyrovnají, nebo dokonce překonají některé zrcadlovky. Kupříkladu FUJI X-PRO 1 vs Canon EOS 50D. Ale co je mnohem důležitější je možnost výměnných objektivů. Na kompakty je ve srovnání s DSLR mnohem, mnohem méně objektivů k sehnání (mnohdy 1 : 100). A právě sklo (jak se také někdy objektivu říká) hraje v této oblasti fotografie velkou roli. A tím se dostáváme k dalšímu bodu.



2. Objektiv
Objektiv je jednou z nejdůležitějších věcí při focení realit. Každý profesionální realitní fotograf ví, že je potřeba na začátku investovat do minimálně jednoho širokoúhlého objektivu. Ale jaká je ta správná šíře? To opět záleží na vaší DSLR, nebo spíše velikosti snímače. Pokud jste si zvolili fotoaparát se snímačem full-frame, musíte počítat s tím, že budete muset shánět objektivy, které jsou pro full-frame přizpůsobené. Pokud byste totiž nasadili objektiv pro APS-C došlo by k vinětaci (což je vada optických soustav, projevující se nižším jasem na okrajích zobrazovaného obrazu). Pakliže jste se ale rozhodli pro Canon xxD se snímačem APS-C, máte ve výběru mnohem volnější ruku. Podle mnoha realitních fotografů, je optimální mít objektiv, který pokrývá rozhraní 16 - 24 mm pro full-frame a pro APS-C je to zhruba 10 - 18 mm.

Dva nejpoužívanější objektivy podle webu (photographyforrealestate.net) pro APS-C jsou: Canon 10 - 22 mm f/3,5-4,5 (18.000 Kč) a Sigma 10 - 20 mm f/4-5,6 (11.500 Kč).

A tři pro full-frame jsou: Canon 16 - 35 mm f/2,8 (35.000 Kč)* Sigma 12 - 24 mm f/4,5-5,6 (17.000 Kč)* Canon 17-40 mm f/4 L (17.500 Kč)

Ale nejen Canon a Sigma dělá kvalitní objektivy, jako třetí kvalitní značku považuji Tokina. Která vám může nabídnout dvě dobré skla...
pro APS-C: Tokina 11 - 16 mm f/2,8 (15.000 Kč) a nebo Tokina 12 - 24 mm f/4 (14.000 Kč),
a pro full-frame jsou to: Tokina 16 - 28 mm f/2,8 (17.890 Kč) a Tokina 17 - 35 mm f/4 (15.900 Kč).

Jak vidíte ceny širokoúhlých objektivů jsou celkem vysoké, ale bohužel je tato investice nutná. Možnost jak ušetřit je jediná. Prohlédnout si nějaké bazary na internetu a zkusit štěstí. Kupříkladu já jsem si koupil Tokinu 12 - 24mm přes paladix.cz za 9000Kč. Letos jí budou 4 roky, ale stále šlape jak má.



3. Další výbava
Při fotografování realit je kromě fotoaparátu a objektivu samozřejmostí mít i kvalitní výbavu. Mám na mysli především kvalitní stativ a externí blesk. Celkem slušný stativ se dá sehnat už kolem 1000Kč. A blesk? Ten se dá sehnat také celkem snadno. Buď zainvestuje do originál blesku Canon/Nikon (cca 5500Kč) což se vyplatí, protože to není investice jen do realit, ale do celého fotografování. Později ho můžete využít na fotografování čehokoliv jiného. A nebo se budete snažit šetřit kde se dá a koupíte si blesk JESSOPS 360 ADFC. Tento blesk se dá sehnat na ebay za pouhých £30. (900 Kč) Já osobně jsem ho koupil v Anglii a nemůžu si na něj stěžovat. Za ty penize které stál, mě velmi překvapil. Další možnost je zkusit Metz, tato značka dělá blesky už od 1500Kč, ale jsou bez E-TTL, což v kostce znamená, že se musí nastavovat ručně.  Metz patří také mezi kvalitnější výbavu, a navíc jsou tyto blesky i cenově dostupnější.



4. Rady jak fotit
A nakonec trochu málo rad, jak vlastně fotit reality. Na začátek třeba nastavení fotoaparátu, já osobně používám přednost clony, kterou si nastavím na f/8. Protože vím, že můj objektiv Tokina 12-24mm bude fotit nejostřeji. Pokud se chtete podívat jak je na tom ten váš, doporučuji navštívit slrgear.com. A podívat se na blur index vašeho skla. Další věc je si dávat pozor na vertikály a horizontály. Je důležité aby vám nic nepadalo dopředu a dozadu. A o stranách nemluvě. Za třetí, pokuste se fotografovat bez lidí a domácích mazlíčků v záběru. Aby si potom někdo nemyslel, že toho psa má v ceně. :D Samozřejmě se i vyvarujte záběrům sebe sama v zrcadle... :"D Taky neuškodí, trochu poklidit před focením, i když to by měl asi připravit majitel předem. Obecně platí, že čím méně osobních věcí zůstane tím lépe.

A tím bych chtěl ukončit toto krátké povídání o tom jak začínat fotit nemovitosti, Doufám, že vám to alespoň trochu pomohlo a dozvěděli jste se něco nového. Loučím se a zase někdy příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat